Kuşlar-Aves

Albatros

Albatros kuşu, albatrosgiller familyasından olan ve diğer kuşlara nazaran çok daha geniş kanatlara sahip ve saatlerce deniz üzerinde uçabilen bir kuş türüdür. Bu tür fiziksel olarak martıyı andırmaktadır. Ancak martıdan çok daha büyük, boynu daha uzun gagası daha büyüktür. Albatros kuşu genel olarak beyaz renklidir. Ancak sadece kanadı siyahtır, nadir de olsa gri renkli ve kahve renkli olanları da bulunmaktadır.

Albatros Kuşunun Fiziksel Özellikleri
Albatros kuşu
dünya üzerindeki en geniş kanatlı kuş olarak bilinmektedir. Geniş kanatları ve sahip olduğu özel kemik sistemi sayesinde saatlerce gökyüzünde uçabilmektedir kanat açıklığı 3,5 metreye ulaşabilmektedir.Türün fiziksel anlamda bilinen en belirgin özelliği kanatları ve bu kanatlardaki kemik sistemidir. Albatros kuşu kanatlarında bulunan kemiklerindeki özel bir kitlenme mekanizması sayesinde saatlerce havada durup yere inmeden kilometrelerce rüzgarla birlikte uçabilmektedir. Bu iki özellik  en dikkat çeken özellikleridir.

Albatros Kuşunun Yaşam Alanı
Yaşamının hemen hemen %90’ını denizlerde geçirmektedir. Yalnızca üreme dönemlerinde karalara inmek zorunda kalmaktadırlar. Genel olarak Antartika buzullarından başlayıp 60. enleme kadar olan alan içerisinde yaşadığı bilinmektedir. Ancak bazı zamanlarda özellikle de üreme dönemlerinde Ekvatora yakın karalarda görülmeleri muhtemeldir. Hatta 1938 yılında ABD’de meydana gelen bir kasırga sonrasında New York kıyılarında dahi bu kuşlara rastlanmıştır. Bu durumdan yola çıkan uzmanlar,  Kuzey Pasifik’te yaşan türlerinin olabileceğini tespit etmişlerdir.
Albatros Kuşunun Üremesi

Albatros kuşu
yaşamının çoğunu denizde geçirip sadece üreme dönemlerinde karaya inen bir kuş türüdür eşleri birbirlerine son derece saygılıdır. Saatlerce birbirlerine kur yapıp sevgi gösterisinde bulunabilmektedirler. Bu da kanatlarıyla son derece heybetli olan bu kuşların aslında narin ve kibar yanlarını göstermektedir. Dişi albatros kuşu yılda bir kere tek yumurta bırakmaktadır. Bu yumurtanın kuluçka döneminde eşler sırayla kuluçkaya yatmaktadır. Bu değişim 80 gün boyunca sürmektedir. Bu süre sonunda çıkan yavru yaklaşık olarak 9 ay boyunca anne ve babasının sindirmiş olduğu besinlerle beslenir.Ek
Albatroslar açık deniz kuşları olup suda uyur ve beslenirler. Ancak yumurtlamak ve kuluçkaya yatmak için karaya çıkarlar. Eşler birbirlerine son derece saygılı ve centilmendir. Saatlerce birbirlerine sevgi gösterilerinde bulunurlar. Dişi albatros senede bir tek beyaz yumurta yumurtlar. Eşler nöbetleşerek kuluçkaya yatarlar. Eşlerden birisi denizde iken diğeri yumurtanın üzerinde bir hafta kadar oturabilir. 80 günlük kuluçka devresinden sonra çıkan yavruyu 8-9 ay sindirilmiş besinleri gagasına kusarak beslerler.