Memeliler-Mammalia

Kulan

Asya yaban eşeği

Asya yaban eşeği diğer adıyla kulan.

Özellikleri

Asya yaban eşeği (Equus hemionus), Equidae familyasından Orta Doğu’ya özgü bir hayvan çeşididir. Asya yaban eşeği, evcil eşekten az daha iridir ve ata daha çok benzer . 190 kg. ağırlığında ve 2.1 m. boyundadır. Postları yazın kızıl kahverengi, kışın sarımsı kahverengidir. Evcil eşeğin yabani atası Afrika yaban eşeği olmasına karşılık, bazen Asya yaban eşeği kabul edilir. Sümerlilerin Asya yaban eşeğini evcilleştirdiği sanılmaktadır.[kaynak belirtilmeli] Asya yaban eşeği, İran, Pakistan, Kazakistan, Hindistan, Çin ve Moğalistandır.